10 éves a Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Túlzás lenne persze azt állítanunk, hogy szinte észrevétlenül elrepült tíz év, mégis kijelenthetjük, hogy a Pannonhalmi Apátsági Pincészet már egy évtized alatt nagykorúvá vált. Nagykorúsága elsősorban teljességében, fejlettségében, kiforrottságában mutatkozik meg. A rendszerváltozás után bő 10 évvel a Pannonhalmi Főapátság és az MKB Bank közös összefogással visszavásárolta a monostor II. világháborút követő államosítások során elveszített szőlőterületeinek egy részét a szőlőtermesztés céljából, míg a borkészítéshez új pincét és borházat létesített, mindezzel pedig nemcsak a bencés hagyományok, de nemzeti kultúránk egy nagyon fontos szegletét egyaránt újjáélesztette. Mára a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 52 hektárnyi területen gazdálkodik, tízéves újratelepítési programjának köszönhetően kizárólag újonnan kialakított s immár teljes egészében termőre fordult ültetvényekről takarít be szőlőt, évi 300.000 palackos termelésével elérte borkészítési kapacitásának újraalapításakor tervezett felső határát, ismertségnek és elismertségnek örvend szakmai és laikus körökben, borai pedig hazánkban és számos európai országban, sőt a tengeren túl is jelen vannak a piacon, akárcsak a világháborúk előtti történelmi időkben.

Rövid összegzésnek tűnhet ez, de a fenti eredményekhez vezető folyamatok szereplői számára hordozza a velük együtt járó kérdéseket, kételyeket, küzdelmeket is ugyanúgy, mint a közös sikereket, örömöket, meghitt és vidám pillanatokat. Olyan számvetés, amelyet mérföldkövek elérésénél tesz az ember és ha már ott tart, méltó módon emlékezetessé is teszi. Ilyen visszatekintésre és ünneplésre adott okot az Apátsági Pincészet újralapításának 10 éves jubileuma, amely 2013. május 10-én és 11-én zajlott Pannonhalmán.

A pénteki nap a szűkebb és tágabb értelemben vett szakmai közönséget szólította meg, hiszen az alapító tagoktól kezdve a bormédia képviselőin át a kereskedelmi partnerekig hivatalos volt mindenki, aki az új Pincészet egy évtizedes múltjában annak fejlődéséhez valamilyen módon hozzájárult.

A szakmai program egy retrospektív borászati vezetéssel és sétálókóstolóval indult, amelynek keretében Liptai Zsolt borász beszélt az újraalapítás körülményeiről, a Gál Tibor tanácsadóval folytatott első évek tapasztalatairól, szőlészeti és borászati munkákról, technológiai fejlesztésekről és kulturális eseményekről, miközben állomásról állomásra kóstoltatta a Pincészet kínálatának főbb elemeiként ismert tételeket.

A szőlőfeldolgozás gravitációs útjához hasonlóan az épületegyüttes legalsó szintjére jutott vendégek egy pohárral Roséval a kézben sétáltak tovább a gyógynövénykertekhez és levendulaültetvényekhez, ahol a megújult levendulalepárló-üzem s a mintegy két éve átadott teaház szomszédságában Hortobágyi T. Cirill perjel tartott rövid ismertetőt a pannonhalmi bencések szőlészeti-borászati tradícióival azonos múltú s jelentőségű herbáriakultúrájáról, egyúttal felkészítve a látogatókat az arborétum ösvényein a VIATOR Apátsági Étteremig vezető túrára.

Az Étterem konferenciatermében Cirill atya vezetésével és Várszegi Asztrik főapát úr, Varga Mátyás atya és Heimann Zoltán borász közreműködésével egy pohár SALVE gyöngyözőbor s üdvözlőital mellett zajlott a németországi münsterschwarzachi bencés szerzetes, Anselm Grün a bor szakralitásáról és spiritualitásáról szóló, ”A Bor – Ég és Föld ajándéka” címmel a Bencés Kiadó gondozásában megjelent könyvének bemutatója, amely a téma, az előadók és a közönség együttállásából fakadóan személyes élmények és anekdoták közvetítésére is lehetőséget adott.

Szigorún szakmai megközelítést és komoly meglepetéseket hordozott a program soron következő eleme, amelynek keretében a Pincészet arra vállalkozott, hogy Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus és Andreas Larsson svéd világbajnok sommelier ítéletére bízza a 2011-es, 2009-es és 2007-es évjáratú Rajnai Rizlingekből illetve a 2011-es, 2009-es és 2006-os évjáratú Pinot Noirokból álló kóstolómetszetet. A titkon remélt szándék nem volt se több, se kevesebb, mint hogy független, hazai és nemzetközi pódiumról érkező, megkérdőjelezhetetlen kompetenciával bíró szakemberek objektív véleménye alapozza meg a Pannonhalmi Apátsági Pincészet – és példája okán a Pannonhalmi Borvidék – létjogosultságát, sőt potenciálját a két szőlőfajta tükrében. Az áhított visszaigazolás nem maradt el, amit a kóstolóközönség méltató szavai csak megerősítettek.

A programot egy kötetlen és kellemes vacsora zárta, amelyet a VIATOR a Pincészet aznap még be nem mutatott boraihoz komponált, így a nap végére minden résztvevő a tételek születésének helyén kóstolhatta a teljes vertikumot.

A félnapos pénteki zártkörű eseményhez képest a másnapi program 12 órányi tartalmas időtöltést kínált az országos jegyvásárlási rendszer révén mindenhonnan érkező érdeklődők számára. A mintegy 450 vendég a napijegy megvásárlásával a helyszínen karszalagot kapott s vele együtt szabad belépést a Főapátságba az audio-guide segítségével történő látogatásra, továbbá a Pincészetbe egy szabad sétára, amelynek folyamán különböző megállókban a borászat kollégái ismertették a kóstoltatott bort és meséltek a helyszínekről illetve válaszoltak a látogatók kérdéseire, akik e pontokon találkozhattak először a Prior 2012 és az Infusio 2011 jubileumi alkalomra erősen limitált példányszámban magnum-, azaz másfél literes palackba töltött borokkal is.

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a Bencés Big Band Pannonhalmi Jazz-Terasz eseményeihez hasonló módon a Pincészet szabadtéri kóstolóteraszára tervezett koncertje a présház alsó szintjére kényszerült, bár ez a helyszínváltozás a kitűnő zenének köszönhetően felszabadult közönség számára láthatóan nem okozott gondot az ülőhelyek hiányának ellenére sem.

A Pannonhalmi GasztroKert a teaház és gyógynövényparcellák ölelésében került kialakításra. Itt kínálta a Pincészet boraira hangolt finom étkeit a győri La Maréda és a veszprémi Chianti Étterem, alkalmilag erősítve a terület másik végpontján, a Kosaras-dombon elhelyezkedő VIATOR által képviselt minőségi pannonhalmi gasztronómiát.

A nap folyamán eltérő helyszíneken és időpontokban 4 előadás és mesterkurzus is gazdagította a programot, amelyekre a rendelkezésre álló helyek függvényében előzetes regisztráció útján jelentkezhettek a vendégek. Dénesi Tamás levéltáros ”Pannónia szőlőskertje” címmel fémjelzett előadása ritka lehetőséget kínált arra, hogy a résztvevők eredeti dokumentumok segítségével nyerhessenek komoly betekintést az évezredes bencés szőlő- és borkultúra rejtelmeibe. A szakmai nap során már megrendezett könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés a nagyközönség számára is megnyílt, ezen alkalmakon azonban már Varga Mátyás atya vezette a teltházas beszélgetéseket Asztrik főapát úr, Cirill atya, valamint Dr. Lőrincz György, az egri St. Andrea Pincészet borásza illetve Dr. Vörös István és Szálinger Balázs irodalmárok között. A regisztrációk beérkezésének sebessége alapján mégis azok a mesterkurzusok voltak a legkeresettebbek, amelyek a Pincészet borait izgalmas társításokban prezentálták: a Főapátság Rózsavölgyi Csokoládémanufaktúrával folytatott együttműködése révén megszületett három gyógynövényes csokoládékülönlegességének és a Pincészet borérdekességeinek egyedi találkozását Csorba Gábor, a Budapest Bortársaság Lánchíd utcai boltjának üzletvezetője kommentálta a borászat kóstolóterében, míg Varga Dániel, a budapesti Baldaszti-csoport Andrássy úti éttermének és borbárjának sommelier-je a VIATOR nagytermében tartott nagysikerű interaktív borgasztronómiai programot öt fantasztikus bor-étel-párosítással.

Kétségtelen azonban, hogy az egésznapos ünnep csúcspontja a biomassza-fűtőműben megrendezett zárókoncert volt, amelyet a világhírű izlandi jazz-rock zenekar, a Mezzoforte adott a pannonhalmi közönségnek. A több mint 30 éve együtt alkotó csapat széles rétegek számára tette megközelíthetővé, érthetővé és szerethetővé a jazzt, számtalan lemezén generációk nőttek fel. Ennek az életműnek a legújabb és klasszikusnak számító darabjaiból összeállított fergeteges koncerttel koronázták meg feledhetetlenül a Pincészet 10 éves jubileumát.

Az elmúlt évtized folyamán a borfogyasztóktól kapott visszajelzések alapján a pannonhalmi bencés borok kedvelői számára nem csupán a palack s a benne lévő nedű a fontos, hanem legalább ennyire lényeges az a mögöttes tartalom, amely a monostor építészeti, természeti és kulturális örökségéből és szerzetesi hagyományokból ered. A 2013. május 10-i és 11-i exkluzív események sajátossága volt éppen ezért, hogy a korlátozott létszámú közönség számára egy komplex pannonhalmi életérzést közvetítsen, amelyben a Pincészet borai köré szervezve a Főapátság, a Levéltár és Könyvtár, a Gimnázium, az Arborétum, a Gyógynövény- és Levendulakert, valamint a VIATOR Apátsági Étterem és Borbár egyaránt szerepet kapott.

A Pincészet születésnapja – Pannonhalma ünnepe. Egészségünkre.

Zene- és borbaráti üdvözlettel:

Illés Tamás marketing- és kereskedelmi vezető
Pannonhalma, 2013.
0
    0
    Kosaram
    Az ön kosara üresVissza a webshopba