Ültetvények

A Pannónia szent hegyén 996-ban megtelepedett bencés szerzetesek templomuk, monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a vidék ősi szőlő- és borkultúráját. A kezdetkor szokásos lendület nem torpan meg, hiszen a Főapátság Levéltárában őrzött XIII. századi Albeus-féle összeírólevél már húsz jelentős szőlőbirtokot sorol fel a környéken, amely arról tanúskodik, hogy a szőlőművelés válik a vidék főfoglalkozásává. A monostor szerzeteseinek életét is századokon át nap mint nap kísérte a szőlő és a bor. A második világháborút követő államosítások elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai biztosította lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és az MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Így kerülhetett sor az apátsági pincészet újraindítására, amelyet szakmai szempontból Gál Tibor irányított. A munka a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési program összeállításával kezdődött, majd az új pince és borház tervének kialakításával és kivitelezésével folytatódott.

Az Apátsági Pincészet ültetvényei a pannonhalmi borvidéken találhatók, amelynek összterülete kb. 600 ha-ra becsülhető (ezzel a területnagysággal az ország 22 borvidéke közül a kisebbek közé tartozik). A régió klímájára a Bakony-vidék, részben a Győri medence és a Marcali medence agroökológiai körzete gyakorol hatást. Időjárási viszonyai kiegyenlítettek, országos viszonylatban közepes fény-, hő- és jó csapadékellátottságú: az évi középhőmérséklet 9,8°C, az évi átlagos csapadékmennyiség 550-600 mm. A szőlőművelés főleg löszön, homokon kialakult barna erdőtalajokon folyik. Fontos megemlíteni, hogy valamennyi dűlő összes talajrétegében a kémhatás lúgos, a talajok tehát meszesek. Pincészetünk 50 ha területen gazdálkodik, ültetvényei jórészt a korábbi főapátsági területeken, 6 nagyobb dűlőben helyezkednek el: Széldomb I.-II. dűlőkben Pannonhalmán (9 + 4 ha), az écsi Babszökő-dűlőben (10,2 ha), a ravazdi Tavaszó-dűlőben (13,45 ha) valamint a pannonhalmi Packalló- és Cseresznyés-dűlőkben (12 ha). A 2001 és 2010 között zajló szőlőtelepítési munkák révén ma már a teljes területen kizárólag új telepítésű ültetvények szolgáltatnak alapanyagot a működéshez. Az új ültetvények kivétel nélkül 2,4 x 0,8 m térállásúak Guyot-művelésmódban. Létesítésüknél fontos szempont volt, hogy a hektáronkénti tőszámot 5.000 fölé tudjuk emelni, mert így adott hozam elérését megcélozva lényegesen csökkenthető a tőkénkénti terhelés, ezáltal a borkészítés jobb minőségű alapanyagból indulhat meg. Az ültetvények művelésében szeretnénk megteremteni a korszerű gépesítés és az igényes kézi munka optimális egyensúlyát.

Mivel Pannonhalma környezeti viszonyai a felső Loire-völgyre, esetleg Elzászra emlékeztetnek, ezért a telepített területek kétharmadára olyan szőlőfajtákat ültettünk, amelyekből magas minőségű, jó ivású, üde fehérborokat készíthetünk. Ilyen borokat szeretnénk előállítani elsősorban rajnai rizling, sauvignon blanc ésfűszeres tramini szőlőkből. A fajtaválaszték kialakításánál a borvidék történelmi hagyományait is figyelembe vettük, ezért területeinken olaszrizling tőkék is zöldellnek. A turizmus miatt a világ minden tájáról Pannonhalmára látogató vendégekre gondolva a területek harmadán néhány hosszútávon is perspektívikusnak tűnő nemzetközi fajtát is termesztünk: chardonnay, pinot blanc fehér-, valamint pinot noir,merlot és cabernet franc kékszőlőket. A szőlő feldolgozására a közel 2000 m2 alapterületű, a monostor tövében épült új pincében és borházban kerülhet sor, amely Szent Márton hegyének délnyugati lábánál helyezkedik el. A szőlő feldolgozásához, a bor érleléséhez a tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó épület valósult meg. A fajtaszerkezetet kiszolgáló pincetechnológia kiépítése mellett nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe. Olyan rendhagyó borászati eljárást vezettünk be, amely a fent említett fajták nagy minőségi potenciálját a legteljesebb mértékben megőrzi. Ennek alapja a négyszintes feldolgozó épület, ahol lehetőség nyílik a gravitációs anyagmozgatásra. A szőlőfajta és a bortípus által megkívánt feldolgozási technológia következő lépéseként kerül a must a temperált korracél-erjesztőkkel felszerelt térbe. A kékszőlő fermentációját szabályozható hőmérsékletű fémtartályok és fakádak szolgálják. A kierjedt vörösborok érlelésére a hegy belsejébe nyúló, kisfahordós pinceágak állnak rendelkezésre. A pincetechnológia széles spektrumú, rugalmasan alkalmazható eszközrendszerre épül. Ez az alapja a mély tradíciókon nyugvó, de új típusú pannonhalmi bor készítésének.

Ültetvényeink fajtaszerkezete az alábbi megoszlással jellemezhető:

SZŐLŐFAJTÁK, KLÓNOK ALANYFAJTÁK ÖSSZTER. (ha)
Telepítés ideje: 2001. ősz – 2010. tavasz
Rajnai rizling B.7. (1), B.49., Bernk.68. TK 5BB, 3309 Couderc c.143., Teleki 5C, S.O.4., 125 AA (Teleki-Kober), 9,85
Sauvignon blanc c. 297, 159 TK 5BB, 125 AA (Teleki-Kober), S.O.4. 5,33
Fűszeres tramini RS c. 48, 47, FR 46-106, 643 S.O.4. (Teleki-Fuhr) c. 762 és 31 Op 5,30
Pinot blanc c. 55. 125 AA (Teleki-Kober), S.O.4. 3,05
Olaszrizling SK 54, P 10, P 2 S.O.4. 3,00
Chardonnay 76, 95, 96 S.O.4. 2,00
Királyleányka S.O.4. 2,00
Sárfehér Teleki 5C 0,30
Viogner Teleki 5C 0,84
Pinot noir c.162 (VT), 667, 115 S.O.4., Teleki 5C Gm.6. 7,97
Merlot c. 343. (VT) és 349. (VT) Teleki 5C 6,76
Cabernet franc E.11. S.O.4. (Teleki-Fuhr) és Teleki 5C 2,25
0
    0
    Kosaram
    Az ön kosara üresVissza a webshopba