Fotó: Magyar Bor Akadémia
Liptai Zsoltnak, a Pannonhalmi Főapátság borászának ítélték az "Év Bortermelője" díjat 2024-ben. A magyar borászok legrangosabb hazai kitüntetését a budapesti Hotel Marriottban tartott ünnepélyes gálaebéd keretében adták át 2025. február 23-án. A Magyar Bor Akadémia a címmel minden esztendőben a díjazott több éven át tartó kiemelkedő szakmai teljesítményét, borainak állandó kiváló minőségét és azok hazai és külföldi sikereit ismeri el. Kétrészes cikksorozatunk jelen írásában a díjátadó gálaebédről készült beszámolónk olvasható, míg kapcsolódó folytatásában Liptai Zsolttal készült, személyes hangvételű interjúnkat közöljük.
A borászok Kossuth-díjának is tartott elismerést immár 34. alkalommal ítélték oda. A címre minden évben öt jelöltet állítanak, akiket két különböző ajánlói kör jelöl. Egyet az "Év Bortermelője" díjat korábban elnyert bortermelők neveznek meg.
A további négy jelöltet a Magyar Bor Akadémia (MBA) által felkért szakmai kör választja ki. Ez utóbbi úgy történik, hogy az Akadémia tagjaiból, a magyar szőlészet és borászat nagytekintélyű személyiségeiből, az ágazat országos jelentőségű szakmai, tudományos és érdekképviseleti szervezeteiből, a jelentősebb hazai, a borászat és a borkereskedelem területén tevékenykedő cégekből, a vendéglátásban és gasztronómiában elismert szakemberekből és vállalkozásokból, a szakmai sajtó képviselőiből és szervezeteiből, valamint a Hét Borbírák Rendjének tagjaiból álló legalább 150 fős grémium minden tagja legfeljebb három borászt ajánl a címre. A négy legtöbb ajánlást begyűjtő borász kerül fel az ötös listára a korábbi díjazottak által kiválasztott személy mellé.
Az öt jelölt közül az MBA örökös, rendes, tiszteletbeli és pártoló tagjai, valamint az "Év Bortermelője" választást 1990-ben elindító Hét Borbírák Rendjének hét alapítója szavazza meg a nyertest. Ebből is látszik, hogy már az hatalmas elismerés, ha valaki az ötös listán szerepel. Ahogy azt az MBA elnöke, Koch Csaba a február 23-i ünnepségen elmondta, „mind az öt jelöltnek megvan a végzettsége, a magas szintű szakmai felkészültsége, és természetesen bennük van az emberi képesség is, ami kiemeli őket a középszerűségből”. Majd hozzátette: „kimagaslót alkotni csak a legjobbak tudnak. Az idén jelölést kapott szakemberek képesek erre.”
Fotó: Magyar Bor Akadémia
Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát beszédében emlékeztetett, hogy a Pannónia Szent Hegyén 996-ban letelepedett szerzetesek már a kezdetektől foglalkoztak szőlő- és bortermeléssel. A második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. Ennek újjáélesztése pedig Liptai Zsoltnak és mesterének, Gál Tibornak köszönhető. Mint mondta, nagy büszkeség, hogy az "Év Bortermelője" díjat 2024-ben Zsoltnak ítélték.
Fotó: Magyar Bor Akadémia
Nyitrainé Sárdy Diána, az MBA alelnöke a laudációban megemlékezett a borász szakmai életútjának főbb állomásairól. Liptai Zsolt 1975-ben született Ceglédbercelen. A műszaki és pénzügyi területen dolgozó szülei nem kis meglepetésére az általános iskola befejezésekor úgy döntött, kertész lesz. 1993-ban a Damjanich János Gimnázium és Kertészeti Középiskolában végzett, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gyöngyösi Főiskolai Karán kertész szakirányos agrármérnöki diplomát szerzett. Ekkor érdeklődése már a szőlészet és borászat irányába terelődött, és lehetősége nyílt egy másfél éves szőlész-borász képzés elvégzésére, amelynek részeként több hazai, valamint osztrák, német és szlovén üzemben gyakorlati tapasztalatokat gyűjtött. 1997-ben szőlész-borász szakmérnök képesítést szerzett.
Zsolt szakmai életútjának első állomása a Liszt Pincészet volt Szekszárdon, ahol 1997 és 1999 között dolgozott, majd az Egyesült Állomokba jelentkezett egy farmprogramra. Kaliforniában a Napa-völgyben a Cakebread pincészetnél megismerkedett az akkor még messze előttünk járó, tudatos szőlőtermesztési és borászati technológiával. A kulturális és szakmai álomutazás után 2001-ben agrárközgazdász diploma megszerzésével zárta le a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen folytatott tanulmányait.
Ugyanebben az évben csatlakozott Gál Tibor csapatához Egerben. A neves borász hozta el 2002 őszén Pannonhalmára. Ekkor mint a leendő borászt mutatta be Zsoltot az éppen ülésező tulajdonosi képviselőknek. A fiatal szakember csak a hazafelé vezető úton merte megkérdezni, hogy ez azt jelenti-e, hogy ki van rúgva. Gál Tibor válasza az volt, hogy nem, de ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy egy ambiciózus fiatalember felépíthessen egy 50 hektáros szőlőbirtokot.
Ahogy a méltatásban elhangzott, „a főapátsági szőlőbirtok és pincészet nemcsak a pannonhalmi bencések szőlészeti-borászati tradícióinak hiteles őrzője, de Zsolt következetes és tudatos munkája révén a kísérletezés és innováció otthona is lett. Elköteleződés a kompromisszummentes minőség iránt, amelynek alapja a folyamatos jelenlétet és kitartó figyelmet megkövetelő állandó finomhangolás az alkalomszerű drasztikus beavatkozások helyett.” Majd hozzátették, hogy Zsolt hitvallása szerint „a múlt értékein alapuló munkát kell, jövőbe tekintve, jelenidőben elvégezni.”
Fotó: Magyar Bor Akadémia
Liptai Zsolt az ünnepségen köszönetét fejezte ki családjának, kollégáinak, hogy minden időben kitartottak mellette. „Bár én állok a színpadon, ám a szőlőnek, a bornak elhivatottságra, elkötelezettségre van szüksége, hiszen a telepítést követően akár három-négy évet kell várni, míg termőre fordul. Majd jön a szüret, s bízunk benne, minden rendben lezajlik. Kóstolunk, figyeljük a borok fejlődését, palackozunk, és várjuk, poharakba töltve hogyan vizsgáznak.”
A díjátadó gálaebéd keretében Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is méltatta a díjazottat. „Liptai Zsolt és a hozzá hasonló szakemberek kezében van a magyar bor jövője. Ez a díj azért is fontos, mert nagyon hosszú munkának az elismerése. Nem elég jó borásznak lenni, hanem mellette közösségépítőnek is kell lenni.”
Zsolt sikerét ebben az évben a főapátsági borok is nyíltan hirdetik. A palackokra ugyanis címke került, amely szerint Liptai Zsolt „Az Év Bortermelője Magyarországon” 2024-ben.
Tovább olvasok: A bor mögött az ember – Liptai Zsolt az "Év Bortermelője"