Skip to main content

Boraink

Bár a Pannonhalmi Apátsági Pincészet legújabb kori történetének kezdetén, a 2003-as és 2004-es évjáratokból készült chardonnay fajtabor, az e termést adó ültetvényt korszerűtlen térállása és művelésmódja miatt kivágtuk. Újratelepítését követően első terméseit a Hemina nevű borunkhoz házasítottuk. A 2013-as évjárat termését láttuk méltónak arra, hogy fajtaborként térjen vissza a chardonnay a termékpalettánkra. A bor tipikus fajtajegyekkel bír. Egyszerre érhető tetten benne a friss borok virágos élénk illatvilága, valamint a hordós érlelés nagyon elegáns, diszkrét, de támogató komplexitása. A hosszú finomseprőn tartás eredményeként a bor ízlésesen krémes rétegzettséggel bír.

SKU: chardonnay-valogatas. Kategória: .

3.750 Ft Bruttó

Bruttó 20.000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás az országban!

Chardonnay Válogatás 2015

Termékleírás

Bor
Bornév:

Chardonnay Válogatás
védett eredetű száraz fehérbor

Évjárat:2015
Mennyiség:2.000 palack
Kiszerelés:0,75l
Egységár:5.000 Ft/l
Termőhely
Termőhely:Packalló
Talaj:barna erdőtalaj homokos vályog illetve löszös homok fizikai tulajdonságaival
Kitettség:plató dél-nyugati kitettséggel
Szőlő
Fajta:100% chardonnay
Telepítés éve:2007
Tőszám:5210 tőke/ha
Metszés:Guyot, alacsony kordon
Szüret:2015. szeptember 28.
Hozam:45 hl/ha szigorúan válogatott, kézi szüreteléssel
Borkészítés
 A kisládába szüretelt szőlőt egészfürtben préseltük. Az ülepített mustot 500 literes hordóban erjesztettük, amelyhez kétféle élesztőt használtunk: egy elegáns gyümölcsvilágot megjeleníteni képes, valamint egy nagyobb testű, markánsabb bort adó erjesztőszelekciót. Az érlelés első fázisában részleges almasavbontásra került sor. Az érlelés 6 hónapon át tartott, mindvégig finomseprőn tartva a bort. A palackba töltött mennyiséget a teljes tételből többszöri kóstolással válogattuk ki.
Analízis
Alkohol:14,40% vol.
Extrakt:23,1 g/l
Cukor:1,8 g/l
Titrálhatósav:4,8 g/l
Szervírozás
Fogyasztási hőmérséklet:14-15°C
Optimális fogyasztási idő:2016-2021
Tárolási hőmérséklet:15°C alatt
Ételajánlat:zsírosabb halak és barna húsú szárnyasok, valamint krémes mártásokkal kísért ételek, tészták páratlanul szép kiegészítője, de számos keményebb sajttal kóstolva is szép harmóniát képez