Skip to main content

Aktuális

Szent Vince napján jövendöljünk újra együtt Pannonhalmán

Szent Vince napján jövendöljünk újra együtt Pannonhalmán

2018. január 19-21. péntek-vasárnap

A borosgazdák több évszázados tapasztalatán nyugszik a kijelentés, miszerint „ha megcsordul Vince, tele lesz a pince”, azaz ha napsugár örvendeztet e napon, akkor bő termés várható. A szőlősgazdák tehát hosszú ideje Szent Vince napjának időjárásából jósolják az eljövendő szüret minőségét, miközben az új borokat kóstolják, a dűlőket járva pedig Isten áldását kérik a tőkékre.

Pannonhalmán az Apátsági Pincészet és a Főapátság kisebb csapata néhány éve immár hagyományosan az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező látogatókkal egészül ki, hogy az újjáélesztett tradícióhoz híven a szőlőültetvényekhez zarándokolva a Szent János napján megáldott St. Martinus újborral hintse meg a bencés tőkéket. Az előző esztendőkben változatos időjárási körülmények között zajlottak e túrák, amelyek hoztak kiemelkedő és küzdelmes évjáratot egyaránt. 2017-ben a komolyabb környezeti viszontagságoktól megóvta az Úr a birtokunkat, míg a fordulatokban, izgalmakban és kihívásokban gazdag szüret minőségben és mennyiségben is elégedettségre okot adó termést szolgáltatott. Egy hasonlóan szerencsés évjáratot megcélozva hívunk s várunk szeretettel mindenkit 2018. január 20. szombaton a dűlőjárással egybekötött Vince-napi programunkra, valamint az ünnepi hétvégén szervezett pincelátogatásokra és borkóstolókra!

Érkezzen akár távolról vagy közelről, éhesen vagy szomjasan, gondoskodunk mindarról, ami elengedhetetlen e közösségi élmény örömteli megvalósulásához: egész hétvégén pincelátogatás vezetett borkóstolással, szombaton pálinka- és pogácsakínálás, túravezetés a dűlőkbe, forraltborozás, közös zsoltáréneklés, ínycsiklandó vacsora a VIATOR Étteremben, továbbá szálláslehetőség azok számára, akik az éjszakát a Szent Jakab Házban töltenék.

Szent Vince napján jövendöljünk újra együtt Pannonhalmán

Program

2018. január 19. péntek és január 21. vasárnap

11.30, 14.00 és 16.30 órakor:
Szakvezetéses pincelátogatás kommentált kóstolóval az Apátsági Pincészetben

2018. január 20. szombat

12.00, 14.00, 16.00 és 18.00 órakor:
Szakvezetéses pincelátogatás kommentált kóstolóval az Apátsági Pincészetben

2018. január 20. szombat kiemelt programja

13.30 óráig:
Érkezés a VIATOR Étterem és Borbár épületének mélygarázsába

13.30 és 14.00 óra között:
Pálinka és friss pogácsa kínálása a VIATOR Étterem és Borbár teraszán

14.00 órakor:
Gyalogos kirándulás a Széldomb-dűlőbe Kormos Gyula kommunikációs igazgató vezetésével

15.30 órakor:
Érkezés a Széldomb-dűlőbe, zsoltáréneklés és áldás Hortobágyi T. Cirill OSB perjellel, tőkék szentelt újborral történő meghintése Liptai Zsolt borásszal és szőlőmetszés Drozdík Attila szőlésszel, majd közös forraltborozás

16.00 órakor:
Indulás vissza a VIATOR Étterem és Borbár épületébe

18.00 órakor:
Kommentált borvacsora a Pannonhalmi Apátsági Pincészet tételeivel a VIATOR Étteremben Illés Tamás marketing- és kereskedelmi vezető tolmácsolásában

Árak

2018. január 19-20-21. péntek-szombat-vasárnap

  • Szakvezetéses pincelátogatás borkóstoló nélkül, de szörppel és pogácsával:  1.000 Ft/fő
  • Szakvezetéses pincelátogatás 3-boros kommentált kóstolóval és pogácsával: 2.400 Ft/fő
  • Szakvezetéses pincelátogatás 5-boros kommentált kóstolóval és pogácsával: 3.000 Ft/fő

2018. január 20. szombat kiemelt programja

A programon történő részvétel bejelentkezéshez kötött, de minden kedves érdeklődő számára ingyenes! A VIATOR Étterem és Borbár által kínált menü árára illetve a Szent Jakab Ház szállásdíjaira vonatkozó információk az alábbiakban olvashatók.

Menü

A VIATOR Étterem és Borbár szeretettel hívja a Vince-ünnep résztvevőit egy az Apátsági Pincészet képviseletében kommentált kellemes borvacsorára január 20-án, szombaton 18.00 órától. Erre az alkalomra Gyurik Gábor séf és Takács Gábor étteremvezető a válogatott tételekhez komponált alábbi menüt kínálják minden kedves érdeklődő számára:

Aperitif
Pannonhalmi Rosé 2017

Kacsamáj, avokádó, bergamott, hagyma
Pannonhalmi Rajnai Rizling 2016

Iberico-vagdalt, misós libamáj, csicsóka
Pannonhalmi Hemina fehér 2016

Galambmell és -comb, véres hurka, almás rétes
Pannonhalmi Pinot Noir 2016

Marhafartő, cékla, áfonya, Puy-lencse
Pannonhalmi Infusio 2015

Sütőtökös éclair, édesgyökér, mangó
Pannonhalmi Bencés Gyógynövénylikőr

A menü ára 14.900 Ft/fő, amely tartalmazza a fogásokhoz felszolgált italokat is.

Elérhetőségek:

VIATOR Apátsági Étterem és Borbár
Cím: H-9090, Pannonhalma, Kosaras domb
Tel.: +36-96/570-200
Mobil:  +36-30/213-6000
E-mail: viator@viator.co.hu
Web: www.viator.co.hu

Szállás

A Pannonhalmi Főapátság 2010 őszén nyitotta meg a Cseider-völgyben felépült, a VIATOR Étterem és Borbár irányából gyalogosan is megközelíthető Szent Jakab Házat, amely helyben kínál kényelmes szállást a program résztvevői számára.

A vendégház bemutatásának megtekintéséhez illetve a szállásdíjak tanulmányozásához a Szent Jakab Ház önálló internetes oldala (www.szentjakabhaz.hu) áll rendelkezésre.

Elérhetőségek:

SZENT JAKAB HÁZ
Cím: H-9090 Pannonhalma, Cseider-völgy
Tel.: +36-96/570-252
Mobil: +36-30/260-9920
E-mail: szentjakabhaz@osb.hu
Web: www.szentjakabhaz.hu

Jelentkezés

A szombati kiemelt programon való részvétel regisztrációhoz kötött, amely jelentkezési sorrendben történik és legfeljebb 50 főt tudunk fogadni!

A jelentkezés határideje 2018. január 18. csütörtök.

Jelentkezni, továbbá a vacsorához a VIATOR Étterembe asztalt illetve a Szent Jakab Házba szállást foglalni az alábbi elérhetőségeken lehet:

TRICOLLIS FOGLALÁSI KÖZPONT

Cím: H-9090, Pannonhalma, Kosaras domb
Tel.: +36-96/570-191
Fax: +36-96/570-192
E-mail: info@osb.hu
Web: www.bences.hu

FONTOS!

  • A szombati kiemelt programon való részvétel legfeljebb 50 fő részére lehetséges, ezért regisztrációhoz kötött, amely jelentkezési sorrendben történik!
  • A program keretében a csoport kb. 3,5-4 órát megszakítás nélkül tölt a szabad levegőn, ezért réteges és meleg öltözet kívánatos!
  • A túraútvonal szántóföldeken és szőlőültetvényeken vezet keresztül, ezért gyakorlott és megfelelő lábbelivel rendelkező gyaloglók jelentkezését feltételezi!
  • A Pincészet fenntartja a jogot, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények esetén 2018. január 19. péntek 12.00 óráig lemondja a szombati dűlőjárást a kommentált vacsora megtartásával, ezért kérjük a jelentkezőket, hogy a regisztráció során elektronikus levelezési címet és mobiltelefonszámot megadni szíveskedjenek!

Szent Vince ünnepe a Pannonhalmi Borvidéken

A Pannonhalmi Főapátságban minden év december 27-én megtartott Szent János napi boráldás után Szent Vince szőlővédőszentünk ünnepe az a hagyomány, amelyet borvidéki szinten is szeretnénk feleleveníteni és erősíteni. 2018-ben az Apátsági Pincészet mellett a Pannonhalmi Borvidék további szereplői is programot hirdetnek, üdítő borokat kóstoltatva és étvágygerjesztő finomságokat kínálva ezen a hétvégén, míg a jogosítványkímélő közlekedést helyszínről helyszínre a győri Hotel Famulus**** szállodától két és fél óránként induló borvidéki buszos körjárat biztosítja!

A borvidéki buszjárat menetrendjéről, a résztvevő pincészetek ehhez igazított kínálatáról, a különleges programokról és a bejelentkezési illetve menetjegy-vásárlási lehetőségekről összeállított információs anyag a borvidéki programszervezésben és -lebonyolításban segédkező Pannonhalmi Borvidék BorPromo saját honlapján (www.borpromo.hu/vince-nap-2018/) érhető el.

Friss levegő, csodálatos környezet, építő testmozgás, finom ételek, barátságos szállás, közösségi kohézió, de mindenekelőtt hagyományaink őszinte tisztelete…

Mindenkit nagy szeretettel várunk Szent Vince ünnepére!

Illés Tamás
marketing- és kereskedelmi vezető