Skip to main content

Aktuális

Szent Orbán-napi gasztroünnep, nyitott pince és borvásár

2017. május 27., szombat

A természettel együtt dolgozó emberek, így a szőlészek és borászok életében is mindenkor különösen fontos szerepet hordoztak az időjárás és a termés minőségének befolyásolására vonatkozó szokások. A kereszténység számos szőlővédőszentet ismer, akikhez az év folyamán időről időre fohászkodunk egy gyönyörű évjárat reményében. Az egyik legismertebb borünnepünk kötődik május 25-hez, Szent Orbán napjához. A hagyomány szerint Orbán az utolsó fagyosszentek egyike s mint ilyen, kultuszát többek között annak is köszönheti, hogy ez az időszak a szőlővirágzás ideje és a fagyok ekkor súlyos károkat okozhatnak a későbbi termés szempontjából.

Szent Orbán egyébként korai keresztény pápa volt a 3. században, 222-ben I. Callixtus halála után választották a római gyülekezet püspökévé és tisztségét nyolc évig viselte. Munkásságáról szinte semmit sem tudunk, nem ismerjük halálának körülményeit sem, bár a hagyomány szerint vértanúhalált szenvedett.

Orbánt a szőlőművesek és a kádárok is védőszentjüknek tartották és nagyon sok szobor őrzi emlékét szőlőhegyeinken illetve jó néhány dűlő vagy hegyoldal is az ő nevét viseli, de templomot és kápolnát is szenteltek tiszteletére. A szőlőhegyeken gyakran rendeztek körmenetet ezen a napon, ilyenkor a szent szobrait friss szőlőhajtásokkal díszítették és elsősorban a fagyok s az időjárás pusztítása ellen kérték az ő segítségét. Egy-két borvidékünkön szokás volt jó termés esetén borral hinteni és virágokkal díszíteni a szent szobrát, míg rossz termés idején megvesszőzték vagy sáros vízzel öntözték le.


Illusztráció a Pannonhalmi Főapátságban őrzött,
”Legenda Aurea Sanctorum” című ősnyomtatvány 1482-es augsburgi kiadásából

Tisztelegve a szent és hagyománya előtt, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a PAUSA Apátsági Kávéház 2017. május 27. szombaton egésznapos gasztro- és borünnepet illetve kedvezményes borvásárt tart a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria területén, amelyre szeretettel fogad minden kedves érdeklődőt.

A XVIII. században barokk stílusban emelt majorépület 2014 nyaráig egy funkció nélküli, omladozó, rossz állapotban lévő ingatlan volt Pannonhalma városának egyik központi helyén, a piac mellett, felújításának eredményeként azonban XXI. századi igényeket kielégítő kulturális-turisztikai látogatóközpont jött létre. A komplexum regionális kiállítótérként működik, ahol külön gyűjteményi válogatásban kerül bemutatásra az eddig hely hiányában ki nem állított főapátsági tárgyi kulturális örökség, a komoly művészettörténeti jelentőségű középkori kőtár, valamint a sétálókóstolónak is helyet adó, mintegy 422 méter hosszú pincerendszerben installált ”Pannónia szőlőskertje” ezeréves bencés szőlészeti-borászati kiállítás.

A 10.00 és 17.00 óra között zajló nyílt nap során a látogatók a belépőjegy megvásárlásával először végigjárhatják a műgyűjteményi tereket, majd megkezdődhet a hűvös történelmi pinceágakban a séta, amelynek keretében kiállítási tablók és eszközök segítségével szerezhetnek ismereteket a szőlőtermesztés és borkészítés történetéről illetve a pannonhalmi bencések évezredes szőlő- és borkultúrájáról. A letétdíj ellenében átadott s visszaváltható kóstolópohárral a kézben szabad sétálókóstoló formájában juthatunk a pincerendszerben létesített állomásokhoz, ahol az Apátsági Pincészet kollégái nyújtanak ízelítőt és persze információt az egyes tételekről.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet modern termelőegységénél található teraszt felváltva a majorépület rendezvénytermében borbolt illetve a hozzá tartozó szabadtéri területen kóstolóterasz fogadja a kóstolni illetve vásárolni vágyó közönséget, ahol kizárólag a nyílt nap folyamán egységesen 15% kedvezmény érvényesítésével kaphatók a Pincészet borai fogyasztásra és elvitelre egyaránt.

GASZTRONÓMIA

A Pincészet e vinotékájával és kóstolóteraszával azonos udvarban található a VIATOR Apátsági Étterem és Borbár működtetésében álló PAUSA Apátsági Kávéház, amely a VIATOR minőségi gasztronómiai alapelvei mentén épít cukrászdai és kávéházi kultúrát Pannonhal­mán és tágabb környezetében. A nyílt napra érkezők számára a Kávéház – jellegének megfelelően – elsősorban sütemény- és fagylaltkülönlegességeket illetve kávét kínál az ezen alkalomra megújuló választékából, de a borkóstolás figyelembevételével e speciális eseményre az Étterem is kitelepül és az ugyanitt felállított faházában készít friss tavaszi fogásokat nemcsak ebédidőben.

ZENE

A borünnep izgalmas, érdekes és egyedi kísérőelemei közé tartozik továbbá a Joe Fritz virtuóz klarinétművész, a hazai mainstream jazz kitűnő gitárosaként ünnepelt Gyárfás István és a Group’n’Swing zenekarból is ismert Molnár Péter nagybőgős alkotta mozgó trió, a Fritz Jazz Band, amely hol a vendégérkezésnél, hol pedig a pinceágak állomásainál vagy épp a belső udvarban szolgáltat kellemes dallamokat a kóstolókhoz illetve étel- és italfogyasztáshoz.

A zene nemcsak végigkíséri, de le is zárja az egésznapos menetrendet, ugyanis közvetlenül a történelmi pincerendszer és az alkalmi kóstolóállomások 17.00 órái zárása után egészen 19.00 óráig Drapán László fúvószenész, Györgyi Gábor gitáros és Horváth Péter dobos közös projektje, a Fusion Jam Trio ad élvezetes jazzkoncertet a kóstolóteraszon a látogatási, kóstolási és vásárlási élmények kiteljesedéséhez illetve a program lekerekítéseként.

PROGRAM

2017. május 27., szombat, 10.00-17.00 óra

  • Pannonhalmi Főapátság műgyűjteményét és középkori kőtárát felvonultató állandó kiállítás;
  • Történelmi pincetúra ”pop-up” kóstolóállomásokkal és ingyenes sétálókóstolóval;
  • Pannonhalmi Apátsági Pincészet vinotékája és szabadtéri kóstolóterasza a belső udvarban;
  • VIATOR Apátsági Étterem kitelepülése friss tavaszi fogásokkal;
  • PAUSA Apátsági Kávéház megújult szezonális kínálata;
  • 15% kedvezmény a forgalomban lévő palackos borok vásárlására;
  • Fritz Jazz Band kellemes zenei kísérete a látogatáshoz, kóstoláshoz és fogyasztáshoz;
  • 17.00 órakor Fusion Jam Trio jazzkoncertje a kóstolóteraszon.

ÁRAK

A nyílt nap részvételi díja mindössze 750 Ft/fő, amely tartalmazza a kiállítások látogatását és a történelmi pincerendszerben létesített kóstolóállomásoknál történő borpróbákat egyaránt.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy e napon kóstoltatás és kiszolgálás kizárólag a rendezvény helyszínén 1.000 Ft/db betétdíj ellenében kapható visszaváltható kóstolópohár segítségével történik. A kóstolóteraszon fogyasztott borok palackos árai megegyeznek a csak ezen a napon biztosított kedvezményes árakkal, míg a PAUSA Kávéház illetve a VIATOR Étterem étel- és italkínálatának aktuális árait a mindenkori árlap tartalmazza.

SZÁLLÁS

A Cseider-völgyben található, a VIATOR Étterem és Borbár irányából gyalogosan is megközelíthető Szent Jakab Ház ideális lehetőség azoknak, akik a kora esti órákban vagy a közös borfogyasztás miatt már nem szeretnének útra kelni illetve a szórakoztató program után helyben keresnek pihenőhelyet. Szállásfoglaláshoz és egyéb kérdések esetén, kérjük, keresse fel munkatársunkat az alábbi elérhetőségeken:

SZENT JAKAB HÁZ

Cím: H-9090 Pannonhalma, Cseider-völgy
Tel.: +36-96/570-252
Mobil: +36-30/260-9920
E-mail: szentjakabhaz@osb.hu
Web: www.szentjakabhaz.hu

INFORMÁCIÓ

Felmerülő kérdések esetén pincészeti munkatársaink és rendezvényhelyszíni kollégáink készséggel állnak rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET

Cím: 9090 Pannonhalma, Vár 1.
Tel.: +36-96/570-222
Fax: +36-96/570-176
E-mail: pinceszet@osb.hu
Web: www.apatsagipinceszet.hu

PANNONHALMI APÁTSÁGI MÚZEUM ÉS GALÉRIA

Cím: 9090 Pannonhalma, Mátyás k. u. 1-3.
Tel.: +36-96/570-220
E-mail: info@apatsagimuzeum.hu
Web: www.apatsagimuzeum.hu

FONTOS!

Bár kellemes kora nyári időjárásra számítunk, a történelmi pincerendszerben állandó 10-12°C hőmérséklet uralkodik, ezért fokozottan kérjük, hogy minden kedves vendégünk megfelelő öltözékről gondoskodni szíveskedjen!

Illés Tamás
marketing- és kereskedelmi vezető

Mindenkit nagy szeretettel várunk!