Skip to main content

Aktuális

Szent Vince ünnepén ismét együtt egy újabb kiváló évjáratért

2017. január 20-22. péntek-vasárnap

A borosgazdák több évszázados tapasztalatán nyugszik a kijelentés, miszerint „ha megcsordul Vince, tele lesz a pince”, azaz ha napsugár örvendeztet e napon, akkor bő termés várható. A szőlősgazdák tehát hosszú ideje Szent Vince napjának időjárásából jósolják az eljövendő szüret minőségét, miközben az új borokat kóstolják, a dűlőket járva pedig Isten áldását kérik a tőkékre.

Pannonhalmán az Apátsági Pincészet és a Főapátság kisebb csapata néhány éve immár hagyományosan az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező látogatókkal egészül ki, hogy az újjáélesztett tradícióhoz híven a szőlőültetvényekhez zarándokolva a Szent János napján megáldott St. Martinus újborral hintse meg a bencés tőkéket. Az előző esztendőkben igazi téli időben, kemény fagyokban zajlottak e túrák, amelyek hoztak kiemelkedő és küzdelmes évjáratot egyaránt. A 2016-os évjáratban több borvidéken tapasztalt fagy- és jégkároktól illetve egyéb időjárási viszontagságoktól megóvta az Úr a birtokunkat, így hasonlóan szerencsés, magas minőséget és gazdag termést adó évjáratot megcélozva hívunk s várunk szeretettel mindenkit 2017. január 21. szombaton a dűlőjárással egybekötött Vince-napi programunkra, valamint az ünnepi hétvégén szervezett pincelátogatásokra és borkóstolókra!

Érkezzen akár távolról vagy közelről, éhesen vagy szomjasan, gondoskodunk mindarról, ami elengedhetetlen e közösségi élmény örömteli megvalósulásához: egész hétvégén pincelátogatás vezetett borkóstolással, szombaton pálinka- és pogácsakínálás, túravezetés a dűlőkbe, forraltborozás, közös zsoltáréneklés, ínycsiklandó vacsora a VIATOR Étteremben, továbbá szálláslehetőség azok számára, akik az éjszakát a Szent Jakab Házban töltenék.

szent-vince-unnep-02 szent-vince-unnep-03

 

Program

2017. január 20. péntek és január 22. vasárnap

11.30, 14.00 és 16.30 órakor: Szakvezetéses pincelátogatás kommentált kóstolóval az Apátsági Pincészetben

2017. január 21. szombat

12.00, 14.00, 16.00, 18.00 és 20.00 órakor: Szakvezetéses pincelátogatás kommentált kóstolóval az Apátsági Pincészetben

2017. január 21. szombat kiemelt programja

13.30 óráig: érkezés a VIATOR Étterem és Borbár épületének mélygarázsába
13.30 és 14.00 óra között: Pálinka és friss pogácsa kínálása a VIATOR Étterem és Borbár teraszán
14.00 órakor: Vezetett túrázás a Széldomb-dűlőbe
15.00 órakor: Érkezés a Széldomb-dűlőbe, zsoltáréneklés és áldás Hortobágyi T. Cirill OSB perjellel, tőkék szentelt újborral történő meghintése és szőlőmetszés Drozdík Attila szőlésszel, majd közös forraltborozás
16.00 órakor: Indulás vissza a VIATOR Étterem és Borbár épületébe
18.00 órakor: Kommentált borvacsora a Pannonhalmi Apátsági Pincészet tételeivel a VIATOR Étteremben Illés Tamás marketing- és kereskedelmi vezető tolmácsolásában

 

Árak

2017. január 20-21-22. péntek-szombat-vasárnap

  • Szakvezetéses pincelátogatás borkóstoló nélkül, de szörppel és pogácsával: 1.000 Ft/fő
  • Szakvezetéses pincelátogatás 3-boros kommentált kóstolóval és pogácsával: 2.200 Ft/fő
  • Szakvezetéses pincelátogatás 5-boros kommentált kóstolóval és pogácsával: 3.000 Ft/fő

2017. január 21. szombat kiemelt programja

A programon történő részvétel bejelentkezéshez kötött, de minden kedves érdeklődő számára ingyenes! A VIATOR Étterem és Borbár által kínált menü árára illetve a Szent Jakab Ház szállásdíjaira vonatkozó információk az alábbiakban olvashatók.

 

Menü

A VIATOR Étterem és Borbár szeretettel hívja a Vince-ünnep résztvevőit egy az Apátsági Pincészet képviseletében kommentált kellemes borvacsorára január 21-én, szombaton 18.00 órától. Erre az alkalomra Gyurik Gábor séf és Takács Gábor étteremvezető a válogatott tételekhez komponált alábbi menüt kínálják minden kedves érdeklődő számára:

Aperitif
Pannonhalmi Rosé 2016

Marinált pisztráng, narancs, karfiol
Pannonhalmi Rajnai Rizling 2015

Ördöghal-pofa, sütőtök, gomba
Pannonhalmi Chardonnay Válogatás 2015

Malacköröm-ravioli, barnavaj, hagymák, fava bab
Pannonhalmi Hemina vörös 2015

Galambmell, véreshurka, édesburgonya, kamilla
Pannonhalmi Pinot Noir 2015

Feketeribizli, csokoládé
Pannonhalmi Bencés Gyógynövénylikőr

A menü ára 12.900 Ft/fő, amely tartalmazza a fogásokhoz felszolgált italokat is.

 
VIATOR Apátsági Étterem és Borbár

Cím: H-9090 Pannonhalma, Kosaras domb
Tel.: +36-96/570-200
Mobil:  +36-30/213-6000
E-mail: viator@viator.co.hu
Web: www.viator.co.hu

viator-01 viator-02

 

Szállás

A Pannonhalmi Főapátság 2010 őszén nyitotta meg a Cseider-völgyben felépült, a VIATOR Étterem és Borbár irányából gyalogosan is megközelíthető Szent Jakab Házat, amely helyben kínál kényelmes szállást a program résztvevői számára.

A vendégház bemutatásának megtekintéséhez illetve a szállásdíjak tanulmányozásához a Szent Jakab Ház önálló internetes oldala (www.szentjakabhaz.hu) áll rendelkezésre.

SZENT JAKAB HÁZ

Cím: H-9090 Pannonhalma, Cseider-völgy
Tel.: +36-96/570-252
Mobil:  +36-30/260-9920
E-mail: szentjakabhaz@osb.hu
Web: www.szentjakabhaz.hu
 

Jelentkezés

A szombati kiemelt programon való részvétel regisztrációhoz kötött, amely jelentkezési sorrendben történik és legfeljebb 50 főt tudunk fogadni!

A jelentkezés határideje 2017. január 18. szerda.

Jelentkezni, továbbá a vacsorához a VIATOR Étterembe asztalt illetve a Szent Jakab Házba szállást foglalni 2016. december 21. szerdától az alábbi elérhetőségeken lehet:

TRICOLLIS FOGLALÁSI KÖZPONT

Cím: H-9090 Pannonhalma, Kosaras domb
Tel.: +36-96/570-191
Fax: +36-96/570-192
E-mail: info@osb.hu
Web:   www.bences.hu

 

Fontos

  • A szombati kiemelt programon való részvétel legfeljebb 50 fő részére lehetséges, ezért regisztrációhoz kötött, amely jelentkezési sorrendben történik!
  • A program keretében a csoport kb. 3-3,5 órát megszakítás nélkül tölt a szabad levegőn, ezért réteges és meleg öltözet kívánatos!
  • A túraútvonal szántóföldeken és szőlőültetvényeken vezet keresztül, ezért gyakorlott és megfelelő lábbelivel rendelkező gyaloglók jelentkezését feltételezi!
  • A Pincészet fenntartja a jogot, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények esetén 2017. január 20. péntek 12.00 óráig lemondja a szombati dűlőjárást a kommentált vacsora megtartásával, ezért kérjük a jelentkezőket, hogy a regisztráció során elektronikus levelezési címet és mobiltelefonszámot megadni szíveskedjenek!

 

Szent Vince ünnepe a Pannonhalmi Borvidéken

A Pannonhalmi Főapátságban minden év december 27-én megtartott Szent János napi boráldás után Szent Vince szőlővédőszentünk ünnepe az a hagyomány, amelyet borvidéki szinten is szeretnénk feleleveníteni és erősíteni. 2017-ben az Apátsági Pincészet mellett a Pannonhalmi Borvidék további szereplői is programot hirdetnek, üdítő borokat kóstoltatva és étvágygerjesztő finomságokat kínálva ezen a hétvégén, míg a jogosítványkímélő közlekedést helyszínről helyszínre a győri Hotel Famulus**** szállodától két és fél óránként induló borvidéki buszos körjárat biztosítja!

A borvidéki buszjárat menetrendjéről, a résztvevő pincészetek ehhez igazított kínálatáról, a különleges programokról és a bejelentkezési illetve menetjegy-vásárlási lehetőségekről összeállított információs anyag a borvidéki programszervezésben és -lebonyolításban segédkező Pannonhalmi Borvidék BorPromo saját honlapján (www.borpromo.hu/vince-nap-2017/) érhető el.

Friss levegő, csodálatos környezet, építő testmozgás, finom ételek, barátságos szállás, közösségi kohézió, de mindenekelőtt hagyományaink őszinte tisztelete…

Mindenkit nagy szeretettel várunk Szent Vince ünnepére!

 

Illés Tamás

marketing- és kereskedelmi vezető