Skip to main content

Aktuális

Szent Márton három szőlőoltványa Pannonhalmáról Tours-ba

A Pannonhalmi Főapátság az 1996-os millenniuma után ismét kiemelkedő jelentőségű évfordulóhoz érkezett: 1700 éve született Szent Márton, aki 1020 esztendeje a bencés monostor védőszentje is. A „Közösségben vagyunk” jelmondattal 2016-ra meghirdetett Szent Márton-Emlékév keretében a Pannonhalmi Főapátság a két egymást követő Szent Márton-nap – 2015. november 11. és 2016. november 11. – között számos kiemelt jelentőségű szociális, lelkipásztori, iskolai, tudományos, turisztikai és kulturális programot szervez a párbeszéd és a közösségek találkozásának elősegítésére (www.szentmartonev.hu).

A szerzetespüspök tisztelete Szent Márton hegyét azonban egész Európával összekapcsolja, így vezet közvetlen kapcsolat Pannonhalmáról a franciaországi Tours városához is, amelynek Márton lett választott püspöke a saját korában. Pannonhalma és Szent Márton életének ikonikus helyszínei mellett Tours városa is ünnepli az Emlékévet, amelynek keretében a Szent Márton Tavasza megnevezésű rendezvényen három Pannonhalmáról küldött szőlőoltványt – egy olaszrizlinget, egy királyleánykát és egy furmintot – ültettek el a város kultikus pontján: egyet a Tour Charlemagne, vagyis a régi Szent Márton bazilika tornyának lábánál, egy másikat a Marmoutier apátság mellett, az utolsót pedig Tours város Szent Márton nevét viselő terén.

A három oltvány Pannonhalmáról való érkeztetésének apropója a három boroskancsó legendája, amely szerint i. sz. 380 körül Szent Márton Pannóniából, a születési helyéről egy madár csontjában vitt magával egy apró szőlőpalántát. Utazása során a növekedő szőlőcskét egymás után helyezte át egy oroszlán, végül egy szamár csontjába. Loire borvidékének Touraine régiójába érve Márton az oltványt Vouvray-ban ültette el. Az év őszén a tőke szép termést hozott, amelynek borából három nagy kancsót is meg lehetett tölteni. Az első boroskancsó tartalmának fogyasztása úgy megvidámította az ivók szívét, hogy azok énekelni kezdtek, mint a madár; a második boroskancsó kiürítése után olyan erősnek érezték magukat, mint az oroszlán; a harmadik végén azonban már szamárbőgésen kapták magukat!

Centre Culturel Européen Saint Martin de Tours (1)

Related News

Évjáratbemutató borvacsora Pannonhalmán

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a Bortársaság 2017. április 21-én, pénteken a VIATOR Apátsági Étteremben...

Szent Márton-napi csúcsborvacsora

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet november 11-én, pénteken és 12-én, szombaton Szent Márton, a Pannonhalmi Bencés...

Pünkösdi pincejárás – 2016. május 14-16.

Ha Pünkösd, akkor újra pincejárás a Pannonhalmi Borvidéken! A pünkösdi hétvégén, május 14. és 16....