Skip to main content

Aktuális

Narancsbor – Pannonhalma természetesen

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2010 és 2013 között ökológiai szőlőtermelést folytatott az écsi Babszökő-dűlőjében. A négy vegetáció jelentős eredményeket szolgáltatott ahhoz, hogy az ésszerű kísérleti tapasztalatokat kiterjesszük teljes szőlőtermesztésünkre, ezzel is elősegítve a kiváló szőlőalapanyag termesztését a fenntartható gazdálkodás jegyében.
2015-ben a borászatban is kísérletbe fogtunk a régi-új borkészítési technológia mentén. Alapanyagul chardonnay és pinot blanc szőlőt választottunk, amelyeket biológiai érésben szüreteltünk. Fehérszőlőinket héjon erjesztettük és négy héten át héjon is tartottuk. Speciális 500 literes, ún. ”spin” hordót használtunk erre a célra, ahol a hordó forgatásával maceráltuk az erjedő cefrét. Préselést követően az újbort visszatöltöttük, majd öt hónapon át finomseprőn érleltük, amelyet az érlelési idő alatt a hordó további forgatásával rendszeresen felkevertünk.

pt1

Rendhagyó íz- és aromavilágát a héjon történő erjesztésnek illetve a héjontartásnak köszönheti, amely kiegészül az újhordós jegyekkel. A kénhasználat minimalizálása érdekében a bort nem választottuk le a finomseprőjéről, palackba is így került. A természetesség jegyében kémiai és fizikai stabilizálást sem végeztünk. Szűretlen tétel!
Palackozott borunk seprőből származó üledéket, esetleg borkőkiválást tartalmazhat, ami nem borhiba, csupán a természetesség velejárója!

pt2

Narancs Chardonnay 2015 adatlapja

Narancs Pinot Blanc 2015 adatlapja