Skip to main content

Aktuális

Ismét apátsági borünnep Szent Orbán tiszteletére

Ismét apátsági borünnep Szent Orbán tiszteletére

2016. május 28. szombat

A természettel együtt dolgozó emberek, így a szőlészek és borászok életében is mindenkor különösen fontos szerepet hordoztak az időjárás és a termés minőségének befolyásolására vonatkozó szokások. A kereszténység számos szőlővédőszentet ismer, akikhez az év folyamán időről időre fohászkodunk egy gyönyörű évjárat reményében. Az egyik legismertebb borünnepünk kötődik május 25-hez, Szent Orbán napjához. A hagyomány szerint Orbán az utolsó fagyosszentek egyike s mint ilyen, kultuszát többek között annak is köszönheti, hogy ez az időszak a szőlővirágzás ideje és a fagyok ekkor súlyos károkat okozhatnak a későbbi termés szempontjából.

Szent Orbán egyébként korai keresztény pápa volt a 3. században, 222-ben I. Callixtus halála után választották a római gyülekezet püspökévé és tisztségét nyolc évig viselte. Munkásságáról szinte semmit sem tudunk, nem ismerjük halálának körülményeit sem, bár a hagyomány szerint vértanúhalált szenvedett.illustr

Orbánt a szőlőművesek és a kádárok is védőszentjüknek tartották és nagyon sok szobor őrzi emlékét szőlőhegyeinken illetve jó néhány dűlő vagy hegyoldal is az ő nevét viseli, de templomot és kápolnát is szenteltek tiszteletére. A szőlőhegyeken gyakran rendeztek körmenetet ezen a napon, ilyenkor a szent szobrait friss szőlőhajtásokkal díszítették és elsősorban a fagyok s az időjárás pusztítása ellen kérték az ő segítségét. Egy-két borvidékünkön szokás volt jó termés esetén borral hinteni és virágokkal díszíteni a szent szobrát, míg rossz termés idején megvesszőzték vagy sáros vízzel öntözték le.

Tisztelegve a szent és hagyománya előtt, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2016. május 28. szombaton egésznapos borünnepet és kedvezményes borvásárt tart a Pannonhalmi Apátsági Múzeumnak otthont adó Apátsági Major Látogatóközpontban, amelyre szeretettel fogad minden kedves érdeklődőt.

muzA XVIII. században barokk stílusban emelt Apátsági Major épülete 2014 nyaráig egy funkció nélküli, omladozó, rossz állapotban lévő ingatlan volt Pannonhalma városának egyik központi helyén, a piac mellett, felújításának eredményeként azonban XXI. századi igényeket kielégítő kulturális-turisztikai látogatóközpont jött létre. A komplexum regionális kiállítótérként működik, ahol külön gyűjteményi válogatásban kerül bemutatásra az eddig hely hiányában ki nem állított főapátsági tárgyi kulturális örökség, a komoly művészettörténeti jelentőségű középkori kőtár, valamint a pincészeti nyílt napunknak helyet adó, mintegy 422 méter hosszú pincerendszerben installált ”Pannónia szőlőskertje” ezeréves bencés szőlészeti-borászati kiállítás.

A 10.00 és 18.00 óra között zajló nyílt nap során a belépőjegy megvásárlásával minden látogató okostelefont kap a kezébe és megkezdődik a hűvös történelmi pinceágakban a séta, amelynek keretében ”visual guide” segítségével szerezhet ismereteket a szőlőtermesztés és borkészítés történetéről és összetett rendszeréről illetve a pannonhalmi bencések évezredes szőlő- és borkultúrájáról. A letétdíj ellenében átadott s visszaváltható kóstolópohárral a kézben szabad sétálókóstoló formájában juthatunk a pincerendszerben létesített kóstolóállomásokhoz, ahol az Apátsági Pincészet kollégái nyújtanak díjmentes kóstolót és persze információt az egyes tételekről.

Az épületegyüttes rendezvénytermében borboltot és a hozzá tartozó szabadtéri területen kóstolóteraszt létesítünk, amely a Pannonhalmi Apátsági Pincészet modern termelőegységénél található teraszt váltja fel a jövőben és fogadja a kóstolni illetve vásárolni vágyó közönséget már 2016. május 20. péntektől naponta 10.00 és 19.00 óra között. Ugyanitt kizárólag a nyílt nap folyamán egységesen 15% kedvezmény érvényesítésével vásárolhatók a Pincészet borai fogyasztásra és elvitelre egyaránt.

GASZTRONÓMIApausa

A Pincészet új vinotékájával és kóstolóteraszával azonos udvarban található a VIATOR Apátsági Étterem és Borbár működtetésében álló PAUSA Apátsági Kávéház, amely a VIATOR minőségi gasztronómiai alapelvei mentén épít cukrászdai és kávéházi kultúrát Pannonhal­mán és tágabb környezetében. A nyílt napra érkezők s a nyílt napon étkezők számára a Kávéház – jellegének megfelelően – elsősorban sütemény- és fagylalt­különlegességeket illetve kávét, de a borkóstolás figyelembevételével e speciális alkalomból borkorcsolyát és egytálételt is kínál.

ZENE

A borünnep izgalmas, érdekes és egyedi kísérőelemei közé tartozik továbbá a CANARRO Gypsy Swing Trio, amely hol a vendégérkezésnél, hol pedig a pinceágak állomásainál vagy épp a belső udvarban szolgáltat kellemes dallamokat a kóstolókhoz illetve étel- és italfogyasztáshoz.

A CANARRO magával ragadó zenéje a tradicionális gypsy jazz, más néven a manouche swing köré épül. Zenéjük igazán szerteágazó, amelyre nagy hatással volt Django Reinhardt és a francia-magyar cigányzene szeretete is. Saját és ismert dalok egy igazán különleges hangzásban – a Django-swing, a tangó, a bossa nova, a magyar sanzon és a század eleji szalonzene stílusának ötvözetében, a jazzre jellemző zenei szabadsággal – kerülnek előadásra. A zenekar egyedüliként képviseli hazánkban ezt a műfajt. Varázslatos zenei utazásban tárják elénk a ’20-as, ’30-as és ’40-es évek swing- és jazz-zenéjét dinamikus, improvizatív és felemelő dallamokon keresztül.

zene

zene2

PROGRAM

2016. május 28. szombat 10.00-18.00 óra

  • Történelmi pinceséta ”visual guide” segítségével és ingyenes sétálókóstolóval;
  • Pannonhalmi Főapátság műgyűjteményét és középkori kőtárát felvonultató állandó kiállítás megtekintése kombinált belépőjeggyel;
  • 15% egységes kedvezmény a palackos borok vásárlására;
  • Vinotéka és szabadtéri kóstolóterasz a Major belső udvarában;
  • CANARRO Gypsy Swing Trio előadása;
  • PAUSA Apátsági Kávéház finomságai.

ÁRAK

A nyílt nap részvételi díja mindössze 750,- Ft/fő, amely tartalmazza a történelmi pincerendszer ”visual guide” használatával történő látogatását és a kóstolóállomásoknál történő borpróbákat egyaránt. A kedvezményes kombinált belépőjegy ára 1.500,- Ft/fő, amely a fentieken túl tartalmazza a Pannonhalmi Főapátság műgyűjteményét és középkori kőtárát felvonultató állandó kiállítás megtekintését is.
Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy e napon kóstoltatás és kiszolgálás kizárólag a rendezvény helyszínén 500,- Ft/db betétdíj ellenében kapható visszaváltható kóstolópohár segítségével történik. A kóstolóteraszon fogyasztott borok árai megegyeznek a csak ezen a napon biztosított kedvezményes palackárakkal, míg a PAUSA Kávéház étel- és italkínálatának aktuális árait a mindenkori árlap tartalmazza.

ÉTKEZÉSzene3

A nyílt napon a Pannonhalma főteréről és a Major udvaráról egyaránt megközelíthető PAUSA Kávéház kínál borkorcsolyát és egytálételt, valamint jellegének megfelelően sütemény- és fagylaltkülönlegességeket illetve kávét, míg az ”á la carte” étkezésre vágyókat a Kosaras-dombon található VIATOR Apátsági Étterem és Borbár csalogatja kulináris kalandra. Éttermi asztalfoglaláshoz munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

VIATOR Apátsági Étterem és Borbár
Cím: H-9090 Pannonhalma, Kosaras domb
Tel.: +36/96/570-200
Mobil: +36/30/213-6000
E-mail: viator@viator.co.hu
Web: https://viator@viator.co.hu

SZÁLLÁSzene4

A Cseider-völgyben található, a VIATOR Étterem és Borbár irányából gyalogosan is megközelíthető Szent Jakab Ház ideális lehetőség azoknak, akik a kora esti órákban vagy a közös borfogyasztás miatt már nem szeretnének útra kelni illetve a szórakoztató program után helyben keresnek pihenőhelyet. Szállásfoglaláshoz és egyéb kérdések esetén, kérjük, keresse fel munkatársunkat az alábbi elérhetőségeken:

SZENT JAKAB HÁZ
Cím: H-9090 Pannonhalma, Cseider-völgy
Tel.: +36/96/570-252
Mobil: +36/30/260-9920
E-mail: szentjakabhaz@osb.hu
Web: https://www.szentjakabhaz.hu

INFORMÁCIÓ

Felmerülő kérdések esetén pincészeti munkatársaink és rendezvényhelyszíni kollégáink készséggel állnak rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET
Cím: 9090 Pannonhalma, Vár 1.
Tel.: +36/96/570-222
Fax: +36/96/570-176
E-mail: pinceszet@osb.hu
Web:https://www.apatsagipinceszet.hu

PANNONHALMI APÁTSÁGI MÚZEUM /
APÁTSÁGI MAJOR LÁTOGATÓKÖZPONT
Cím: 9090 Pannonhalma, Mátyás k. u. 1-3.
Tel.: +36/96/570-220
E-mail: major@osb.hu
Web: https://www.bences.hu

FONTOS!

Bár kellemes kora nyári időjárásra számítunk, a történelmi pincerendszerben állandó 10-12°C hőmérséklet uralkodik, ezért fokozottan kérjük, hogy minden kedves vendégünk megfelelő öltözékről gondoskodni szíveskedjen!

Mindenkit nagy szeretettel várunk!

Illés Tamás
marketing- és kereskedelmi vezető