Skip to main content

Ültetvények

szoloultetvenyek_1
szoloultetvenyek_2
szoloultetvenyek_3
szoloultetvenyek_5

Szőlőültetvények

A Pannónia szent hegyén 996-ban megtelepedett bencés szerzetesek templomuk, monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a vidék ősi szőlő- és borkultúráját. A kezdetkor szokásos lendület nem torpan meg, hiszen a Főapátság Levéltárában őrzött XIII. századi Albeus-féle összeírólevél már húsz jelentős szőlőbirtokot sorol fel a környéken, amely arról tanúskodik, hogy a szőlőművelés válik a vidék főfoglalkozásává. A monostor szerzeteseinek életét is századokon át nap mint nap kísérte a szőlő és a bor. A második világháborút követő államosítások elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai biztosította lehetőséggel élve aPannonhalmi Főapátság és az MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Így kerülhetett sor az apátsági pincészet újraindítására, amelyet szakmai szempontból Gál Tibor irányított. A munka a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési program összeállításával kezdődött, majd az új pince és borház tervének kialakításával és kivitelezésével folytatódott.

Az Apátsági Pincészet ültetvényei a pannonhalmi borvidéken találhatók, amelynek összterülete kb. 600 ha-ra becsülhető (ezzel a területnagysággal az ország 22 borvidéke közül a kisebbek közé tartozik). A régió klímájára a Bakony-vidék, részben a Győri medence és a Marcali medence agroökológiai körzete gyakorol hatást. Időjárási viszonyai kiegyenlítettek, országos viszonylatban közepes fény-, hő- és jó csapadékellátottságú: az évi középhőmérséklet 9,8°C, az évi átlagos csapadékmennyiség 550-600 mm. A szőlőművelés főleg löszön, homokon kialakult barna erdőtalajokon folyik. Fontos megemlíteni, hogy valamennyi dűlő összes talajrétegében a kémhatás lúgos, a talajok tehát meszesek. Pincészetünk körülbelül 50 ha területen gazdálkodik, ültetvényei jórészt a korábbi főapátsági területeken, 6 nagyobb dűlőben helyezkednek el:Széldomb I.-II. dűlőkben Pannonhalmán (új telepítés; 9 + 4 ha), az écsiBabszökő-dűlőben (új telepítés; 10,2 ha), a ravazdi Tavaszó-dűlőben (új telepítés; 13,45 ha) valamint a pannonhalmi Packalló– és Cseresznyés-dűlőkben (régi és új telepítésű, vásárolt ültetvények; 12 ha). A 2001-ben kezdődött szőlőtelepítési munkák révén jelenleg 42 ha új telepítésű ültetvény illetve 7 ha korábban is termő szőlő szolgáltat alapanyagot a működéshez. Az új ültetvények 2,4 x 0,8 m térállásúak Guyot-művelésmódban, a régi telepítésűek pedig 3,50 x 1,20 m térállásúak egyesfüggöny-rendszerben. Az új ültetvények létesítésénél fontos szempont volt, hogy a hektáronkénti tőszámot 5.000 fölé tudjuk emelni, mert így adott hozam elérését megcélozva lényegesen csökkenthető a tőkénkénti terhelés, ezáltal a borkészítés jobb minőségű alapanyagból indulhat meg. Az ültetvények művelésében szeretnénk megteremteni a korszerű gépesítés és az igényes kézi munka optimális egyensúlyát.

Mivel Pannonhalma környezeti viszonyai a felső Loire-völgyre, esetleg Elzászra emlékeztetnek, ezért a telepített területek kétharmadára olyan szőlőfajtákat ültettünk, amelyekből magas minőségű, jó ivású, üde fehérborokat készíthetünk. Ilyen borokat szeretnénk előállítani elsősorban rajnai rizlingsauvignon blanc ésfűszeres tramini szőlőkből. A fajtaválaszték kialakításánál a borvidék történelmi hagyományait is figyelembe vettük, ezért területeinken olaszrizlingezerjó és sárfehér tőkék is zöldellnek. A turizmus miatt a világ minden tájáról Pannonhalmára látogató vendégekre gondolva a területek harmadán néhány hosszútávon is perspektívikusnak tűnő nemzetközi fajtát is termesztünk: chardonnaypinot blanc fehér-, valamint pinot noir,merlot és cabernet franc kékszőlőket. A szőlő feldolgozására a közel 2000 m2 alapterületű, a monostor tövében épült új pincében és borházban kerülhet sor, amely Szent Márton hegyének délnyugati lábánál helyezkedik el. A szőlő feldolgozásához, a bor érleléséhez a tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó épület valósult meg. A fajtaszerkezetet kiszolgáló pincetechnológia kiépítése mellett nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe. Olyan rendhagyó borászati eljárást vezettünk be, amely a fent említett fajták nagy minőségi potenciálját a legteljesebb mértékben megőrzi. Ennek alapja a négyszintes feldolgozó épület, ahol lehetőség nyílik a gravitációs anyagmozgatásra. A szőlőfajta és a bortípus által megkívánt feldolgozási technológia következő lépéseként kerül a must a temperált kóracél-erjesztőkkel felszerelt térbe. A kékszőlő fermentációját szabályozható hőmérsékletű fémtartályok és fakádak szolgálják. A kierjedt vörösborok érlelésére a hegy belsejébe nyúló, kisfahordós pinceágak állnak rendelkezésre. A pincetechnológia széles spektrumú, rugalmasan alkalmazható eszközrendszerre épül. Ez az alapja a mély tradíciókon nyugvó, de új típusú pannonhalmi bor készítésének.

Ültetvényeink fajtaszerkezete az alábbi megoszlással jellemezhető:

SZŐLŐFAJTÁK, KLÓNOKALANYFAJTÁKÖSSZTER. (ha)
Telepítés ideje: 2001. ősz – 2010. tavasz
Rajnai rizling B.7. (1), B.49., Bernk.68.TK 5BB, 3309 Couderc c.143., Teleki 5C, S.O.4., 125 AA (Teleki-Kober),9,85
Sauvignon blanc c. 297, 159TK 5BB, 125 AA (Teleki-Kober), S.O.4.5,33
Fűszeres tramini RS c. 48, 47, FR 46-106, 643S.O.4. (Teleki-Fuhr) c. 762 és 31 Op5,30
Pinot blanc c. 55.125 AA (Teleki-Kober), S.O.4.3,05
Olaszrizling SK 54, P 10, P 2S.O.4.3,00
Chardonnay 76, 95, 96S.O.4.2,00
KirályleánykaS.O.4.2,00
SárfehérTeleki 5C0,30
ViognerTeleki 5C0,84
Pinot noir c.162 (VT), 667, 115S.O.4., Teleki 5C Gm.6.7,97
Merlot c. 343. (VT) és 349. (VT)Teleki 5C6,76
Cabernet franc E.11.S.O.4. (Teleki-Fuhr) és Teleki 5C2,25