Skip to main content

Látogatás

Pincemúzeum
WEB_2015_05_29_PHalma_Múzem-Pausa_1533-300x200
Major-3

Pincemúzeum

A Pannonhalmi Főapátság 1996-ban ünnepelte alapításának ezredik évfordulóját és ebben az évben vált a Világörökség részévé. A millenniumi ünnepségeket követő érdeklődésre válaszként elkészült a bencés monostor turisztikai hasznosítási terve, amely több ütemű fejlesztést álmodott meg. Ezen fejlesztés keretében épült meg az elmúlt másfél évtizedben a turistafogadó és a hozzá kapcsolódó gyalogos híd, jött létre az Apátsági Pincészet, újult meg a gyógynövényes kert, épült fel a Szent Jakab Zarándokház és a Viator Apátsági Étterem és Borbár. A fejlesztési terv következő megtervezett üteme az Apátsági Major rehabilitációja volt.

A XVIII. században emelt barokk Apátsági Major épülete egy funkció nélküli, omladozó, rossz állapotban lévő ingatlan volt, amely Pannonhalma Város egyik központi helyén, a piac mellett található. A II. világháborút követő államosítás után a bencés szerzetesközösség gazdálkodásának központja a pannonhalmi termelőszövetkezet központja lett, a rendszerváltozást követően pedig a TSZ-t privatizálók tulajdonába került.

Így az első feladat az ingatlan visszavásárlása volt, amit aztán az épület felújítása követett egy, a XXI. századi igényeket kielégítő kulturális turisztikai látogatóközpont létrehozását célozva. A volt majorsági épületben új szolgáltatásokkal bővült a pannonhalmi kulturális turisztikai kínálat, többek között rendezvényteremmel, a PAUSA Apátsági Kávéházzal és ajándékboltjával, valamint időszaki és állandó kiállításokkal, utóbbiak között a Pannónia Szőlőskertje borászati és pincekiállítással.

E korábbi nagy sikerű időszakos kiállítás állandó kiállításként történő installálása az apátsági major mögötti, domboldalba vájt, mintegy 422 méter hosszú pincerendszerben, nyolc állomásra osztva mutatja be a szőlőtermesztés és a bortermelés történetét, összetett rendszerét.

Pannonhalmi Apátsági Múzeum
(Apátsági Major Látogatóközpont)

Cím: 9090 Pannonhalma, Mátyás király u. 1–3.
Telefon: +36 96 570 191
E-mail: info@osb.hu
http://apatsagimuzeum.hu/

Nyitvatartás:
március 21. – április 30.: 9 –16 óráig, hétfőn zárva
május 01. – május 31.: 9 –16 óráig
június 01. – szeptember 30.: 9 –17 óráig
október 01. – november 10.: 9 –16 óráig, hétfőn zárva