Skip to main content

Aktuális

2015-ös pannonhalmi évjáratértékelés és szüreti jelentés

Az előző év távlatában nagy várakozás előzte meg a 2015-ös szüretet a Pannonhalmi Apátsági Pincészetnél!

Az esztendő első fele a sokévi átlaghoz hasonlított, amit azonban száraz periódus követett. A nyár kifejezetten forró volt, ami jelentősen befolyásolta a szőlőtermesztést.

Nagy különbség mutatkozott dűlőink között. Meleg dűlőink már-már aszálytüneteket mutattak, míg hűvösebb fekvésű termőhelyeink szőlői az agyagos, jó vízgazdálkodású bázisból nagyon szépen fejlődtek. A kritikus időszak előtt szerencsére azonban mindig jött kellő mértékű csapadék.

Összességében jó ütemben lehetett művelni szőlőskertjeinket, ahol a zöldmunkák óraszáma és a növényvédelmi alkalmak is alulmaradtak egy átlagos évhez képest. Kevesebb ráfordítással lehetett kialakítani szellős, jól kezelhető lombfalat s a jó ütemű virágzásnak köszönhetően szép, gazdag fürtzóna jellemezte a zsendülés állapotát. Ezt követően a szőlő további fejlődése felgyorsult, majd az augusztus végi kánikulában stagnálni kezdett. A hősokkban a cukorgyűjtés nagyon lelassult s a korai fajtáknál a szüret közeledtét a savtartalom csökkenése jelezte leginkább.

2015_10_02_Phalma_Szüret_szőlő_1444-22_2-1024x681

A szőlő szedését szeptember 2-án kezdtük el a fűszeres tramini fajtával, amit a királyleányka szürete követett, mindezek pedig idei újborunk alapjai lesznek. A sauvignon blanc szőlő betakarításával zárult az illatos fajták sora, ami igazán meghálálta a hűvös fekvést az idei évben. Ezt követte rozészüretünk döntően pinot noirból némi merlot-val illetve cabernet franc-nal kiegészítve, ami szép, érett gyümölcsöket adott. Szeptember 20. utánra maradt a pinot blanc, chardonnay, olasz- és rajnai rizling szedése, szűken mondva azoké az alapanyagoké, amelyeket a tavalyi évben szinte hiába vártunk. A hónapfordulóval került az ültetvényről a pincébe a pinot noir immár vörösbornak, majd október 8. és 12. között a merlot és cabernet franc is szedhetővé érett, megvillantva a ”nagy vörösbor” ígéretét az alapanyagban.

Összegezve tehát a szőlőtermesztés oldaláról egy jól tervezhető-szervezhető évünk volt. A szüret közben lehulló két jelentősebb csapadékmennyiség bár alaposan megijesztett bennünket, végül kárt érdemben nem okozott. Egy gyors, pörgős feldolgozáson vagyunk így túl, ahol mintegy 40 nap alatt be kellett takarítanunk a termést a kívánt magas minőség eléréséhez, ami mennyiségi tekintetben ráadásul 10-15%-kal még előzetes várakozásainkat is meghaladja.

2015_10_02_Phalma_Szüret_szőlő_1439-2.2-1024x682

Borászati tekintetben az évjárat legnagyobb kihívása az optimális sav-cukor-arány megtartása volt. Mindez azonban nem csak a szüreti időpont helyes megválasztásában, de a borászati munkák során is komoly odafigyelést követel meg. Az eddigi kóstolási tapasztalatok alapján ugyanakkor kijelenthető, hogy a borász szemüvegén keresztül nézve a kierjedt, de még seprős újborok közül a sauvignon blanc, míg a már kipréselt vörösborok közül a pinot noir tűnik az évjárat nyerteseinek.

November elejéhez közeledve immár készül Szent Márton újbora, amelynek révén belekóstolhatunk a 2015-ös évjáratba, amit oly izgatottan vártunk és amely igazán ígéretesnek mutatkozik!

Liptai Zsolt
borász